Web3-Prosjekt

Bjarne Melgaards reise i Web3

Siden lanseringen tidlig i 2022 har Bjarne Melgaards NFT-kolleksjon Lightbulb Man fått betydelig oppmerksomhet. I tillegg til å være utsolgt, skiller kolleksjonen seg ut ettersom det store flertallet av innehaverne har beholdt sine NFT-er i over 90 dager, noe som indikerer langsiktig interesse blandt eierne. I denne artikkelen se vi på kunstneren bak overskriftene og hva som kommer.
Bjarne Melgaards reise i Web3
Du leser:  
Bjarne Melgaards reise i Web3

Bjarne Melgaard er sett på som Norges viktigste bidrag til internasjonal kunst etter Edvard Munch. Han er kjent for å jobbe i spekteret mellom norm og forventning, og han blir ofte sett på som en opprører både i kunsten og hans tilnærming.

Bilde: Kathinka/Morgenbladet

Melgaards siste prosjekt, The Lightbulb Man, er et tradisjonelt kunstprosjekt som er omgjort til et NFT-prosjekt. Samlingen inkluderer 1025 unike kunstverk, som hver har blitt utgitt uten tittel. Når noen kjøper et Lightbulb Man-verk, vil de kunne navngi det og sette sitt preg på digital kunsthistorie.

Prestisjetunge institusjoner som MoMa og SMAK hedrer den kjente norske kunstneren. Samtidig har arbeidet hans blitt vandalisert, sensurert, og flere politianmeldelser har blitt tatt ut mot ham fordi verket anses som provoserende. Gitt Bjarnes status i kunstverdenen, vil hans deltakelse i NFT mest sannsynlig gi andre kunstnere mulighet og inspirasjon til å gå inn i dette nye paradigmet.

Hver del i samlingen inneholder unike funksjoner, farger og gjenstander, samt skjulte egenskaper som skiller hver Lightbulb Man. Melgaards kunstneriske uttrykk er å se i hele samlingen, med kontrast, innovasjon og kreativitet i rått uttrykk på en Melgaard-aktig måte.

"The Lightbulb Man is the digital art revolution, where you don't just own a rare collectible - you become a part of it through the Ethereum blockchain's NFT technology. Your digital identity, linked to art that cannot be counterfeited. Non-fungible, transparent and exclusive .” — from The Lightbulb Man collection

Da en Lightbulb Man NFT ble kjøpt, distribuerte en tilfeldig algoritme en del til kjøperen uten at kjøperen visste hvilken de ville motta. Etterfulgt av en virtuell skattejakt der samlere kjemmet gjennom hele samlingen for å sammenligne delen sitt med andre og bestemme dets sjeldenhet.

For å feire kolleksjonens lansering ble NFT-innehavere invitert til en 12-timers rave i Decentraland, etterfulgt av sosiale sammenkomster som IRL-utstillinger i gallerier over hele Skandinavia og eksklusive klubbkvelder.
Hver innehaver fikk også en fysisk utskrift av sin NFT samt eksklusiv tilgang til Melgaard-designede varer. 10 utvalgte innehavere fikk også muligheten til å motta en eksklusiv fysisk del.

Bilde: lightbulbman.com

Lojale tilhengere gir langtids suksess  

Lanseringen var en suksess, og alle verker ble raskt utsolgt. Prosjektet skiller seg ut fordi det store flertallet av innehaverne har holdt sine NFT-er i mer enn 90 dager, noe som indikerer langsiktig interesse og fremtidstro blant innehaverne.

Ønsker du din egen Lightbulbman NFT? Skaff den på Opensea, Rarible og Looksrare

Tar en pause fra kunst og uønsket oppmerksomhet i New York

Melgaard er kjent for sin kunst, men han gjorde seg også bemerket i motebransjen da han tok en «pause» fra kunsten i 2014 for å prøve «noe nytt», og lanserte sin egen kleslinje.

I 2017 skapte han overskrifter ved utilsiktet å forvandle det to-etasjers Red Bull-galleriet til et "psykopatologisk varehus" som en del av en New York-utstilling. Folk ble gale da artisten bestemte seg for å invitere publikum til å hjelpe ham med å bli kvitt sin overflødige personlige garderobe (verdt en halv million USD) ved å ta det de ville fra hyllene. Arrangementet skulle vare i tre timer, men alt av klær var borte på 20 minutter, og køen utenfor bygget strakte seg hele veien rundt kvartalet.

Mellgards motekolleksjoner inneholder trykte setninger som «NOT YOUR GAY FRIEND», «THIS FAGOT KILLS FASCISTS» og «See a child and puke», som indikerer at kontrovers er en iboende del av kunsten hans. Mange Rihanna-fans ble rasende da de så en t-skjorte med ordene «I Hate Rihanna». Skjorten ble senere sett på Rihanna selv, noe som var ironisk.

Bilde: Dagbladet

Etter motedypdykket i 2017 tok Melgaard et standpunkt og sa "Neste show blir malerier og skulpturer, det er nok klær nå. Jeg er lei det".

Melgaard ser imidlertid ut til å ha gjort et unntak for sine NFT-holdere. Den 09/09 klokken 09:00, fikk NFT-holdere eksklusiv forhåndstilgang til en begrenset motebutikk med Bjarne Melgaard-design. Kolleksjonen heter «Don't give a shit clothing», og hvert design er begrenset til 150 eksemplarer. Sjekk ut samlingen ved å klikke her.

Bilder: Ivar Kvaale

For å holde deg oppdatert på Lightbulb Man sjekk ut deres nettside, Instagram og bli med i deres Discord!