Guider

Det seneste NFT-svindleriet mot kunstnere

Som kunstner har du mange muligheter i NFT-verdenen. Dette betyr også at du kan bli målet for flere svindel. I denne artikkelen skal vi gå over den vanligste NFT-svindel for kunstnere og hvordan du kan unngå det.
Det seneste NFT-svindleriet mot kunstnere
Du leser:  
Det seneste NFT-svindleriet mot kunstnere

Vi har fått mange DM-er og e-poster i det siste som har spurt om de samme situasjonene (nettstedene), og sjekket om dette faktisk er for godt til å være sant. Vi beklager å informere deg om at, ja, det er for godt til å være sant, og det er ikke annet enn en svindel.

TL;DR

  • Svindelen retter seg mot kunstnere på sosiale medier eller via e-post
  • En "kunstsamler" (svindler) vil kontakte deg og be om å kjøpe kunsten din som en NFT
  • Haken er at du må registrere deg på deres NFT-markedsplass for å selge din NFT
  • På deres NFT-markedsplass vil de belaste deg en rekke tilleggsavgifter for registrering og mynting (Minting, “Gas-Fees” etc)
  • De kan også bruke registreringsdataene dine til å prøve å hacke kontoene dine på andre plattformer / selge dataene dine
  • Ikke fall for svindlere som prøver å få deg til å registrere deg på deres markedsplass! NFT-er kan kjøpes og selges GRATIS på alle blockchain-baserte markedsplasser som OpenSea, Rarible, Blur.io eller SuperRare.

Hvordan svindelen fungerer

Hvis du er en kunstner, har du kanskje allerede blitt offer for et forsøk på denne svindelen. For de av dere som ikke har gjort det ennå, her er hvordan det fungerer i tre enkle trinn.

Bekreftede svindelsider - se opp for disse

Før vi fortsetter, her er to nettsteder som vi allerede har bekreftet å være svindel markedsplasser:

  • nftmartworld.com
  • virtualartmarkets.com

1 - kontakt initiering

Svindelen begynner med at du blir kontaktet over sosiale medier eller e-post. Personen som kontakter deg vil fremstille seg selv som en kunstsamler. På bildet nedenfor kan du se et skjermbilde av en svindelprofilers Instagram-side:

Fake profil fra Instagram

I den første meldingen vil de vanligvis komplimentere deg for kunsten din og spørre om du selger noe av kunsten din som en NFT.

2 - Kroken

I en av de første meldingene vil svindleren gi deg et tilbud på ett eller flere av kunstverkene dine. Vanligvis vil dette tilbudet være ganske betydelig, over $3000 dollar eller 2 ETH. Det er her alarmklokkene dine skal begynne å ringe. Har du noen gang solgt et kunstverk for over 3000 dollar før? Hvis ikke, bør du på dette tidspunktet forstå at dette er en svindel.

3 - Onboarding

Ok, så du er veldig spent på å selge noen av kunstverkene dine for en betydelig sum penger. Svindleren vet at du har det bra med dette, men de har bare én forespørsel... De bruker bare en spesifikk plattform for å samle inn NFT-er. Og nei, den plattformen er ikke OpenSea eller Rarible.

De vil be deg om å opprette en konto på plattformen, og det er her svindelen slår inn i noen av tilfellene. Å åpne en konto vil koste en viss sum penger. Når du blir med på en NFT-markedsplass bør dette ALDRI være tilfelle.

Når du har åpnet en konto og betalt for den, har de svindlet deg. Men svindelen slutter ikke alltid her...

Svindelen fortsetter

Når du har registrert deg for NFT-markedsplassen, er det nå på tide å selge din NFT til samleren. Dette betyr at du først må minte NFT, vanligvis er dette en ganske enkel prosess, du laster opp metadataene dine (ofte et bilde), navngir NFT og lager den.

Men vent, det koster ytterligere $500 å lage en NFT på denne plattformen? NEI. Dette er en svindel. Nettstedet vil trolig fremstille dette som gass-avgifter for minting av NFT, men dette er ikke tilfelle. Gassavgiftene varierer og er aldri faste, du kan til og med sjekke gjeldende gassavgifter her.

Avkrefter svindelen

Så hvordan kan du vite om det er en svindel eller ikke? 

Å gå glipp av et stort kunstsalg ville selvfølgelig være mindre enn ideelt.

En tommelfingerregel å alltid huske på er, har du noen gang solgt kunst for denne summen før? Hvis du ikke har det, bør alarmklokkene dine ringe.

Poenget der du kan bekrefte at du blir målrettet som en svindler, er når de ber deg registrere deg på deres NFT-markedsplass. Legg merke til at registreringen kanskje ikke koster deg noe, men det vil garantert minting av NFTet. I tillegg kan du ikke stole på disse plattformene med NOEN av dataene dine. Det vil ikke bli lagret sikkert, og det vil nesten helt sikkert bli kompromittert og brukt mot deg.

Et veldig praktisk skritt du kan ta for å se om personen som kontakter deg er ekte eller ikke, går til Instagram-kontoen sin, lagrer et bilde og googler deretter omvendt.

For å reversere bildesøk, gå til google.com og velg det lille ikonet til et kamera, du vil da bli presentert med en liten side hvor du kan laste opp eller lenke til et bilde.

Reverse image search

Ved å gjøre et omvendt google-søk på "Joshua Collins" kunstsamleren viste frem som et eksempel på en svindler ovenfor, fant jeg ut at mannen på bildene faktisk er Ian Simpson, en kanadisk skuespiller.

Konklusjon

Internet er dessverre full av svindlere og svindlere. Teknologiens nyhet gjør det også vanskelig for folk å se forskjellen mellom en svindel og et lovlig innovativt prosjekt.

Hvis noen henvender seg til deg på sosiale medier eller via e-post og ønsker å kjøpe kunsten din som en NFT, er det mest sannsynlig en svindel. Hvis de vil at du skal registrere deg på en bestemt markedsplass, er det absolutt en svindel.