Guider

Slik kjøper du din første Ethereum NFT

Det er ikke lett å navigere i Web3 og NFT. I denne guiden vil vi lede deg gjennom prosessen med å installere MetaMask og kjøpe din første NFT
Slik kjøper du din første Ethereum NFT
Du leser:  
Slik kjøper du din første Ethereum NFT

Hva er en NFT?

NFT står for «non-fungible token» og er en unik digital ressurs hvis eierskap spores på blokkjeden.

I 2021 nådde NFT-markedet 40 milliarder dollar, med flere kjendiser og store merkevarer som ble involvert ved å kjøpe opp eller lansere sine egne NFT-er. inkludert Snoop Dogg, Louis Vuittons. Gucci for å nevne noen.

CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club og Pudgy Penguins er noen av de største prosjektene som har drevet den aggressive veksten i NFT-er. Disse NFT-prosjektene bruker den såkalte "ERC-721" token-standarden som finnes på Ethereum-blokkjeden. OpenSea er den klart største NFT-markedsplassen på Ethereum med over 95 % av handelsvolumet på alle Ethereum-baserte NFT-er.

Å kjøpe en NFT på en av de store markedsplassene kan faktisk være like enkelt som et hvilket som helst online kjøp. Flere av de største NFT-markedsplassene som OpenSea, Rarible og Nifty Gateway aksepterer nemlig både kreditt- og debetkort som betalingsalternativer. Hvis du virkelig vil dykke inn i NFT-verdenen, må du imidlertid ta to ekstra steg for å få en best mulig opplevelse; nemlig å 1. opprette en konto på en kryptobørs og 2. opprette en kryptolommebok.

I denne guiden lærer du trinn for trinn hvordan du kjøper din første Ethereum NFT ved hjelp av denne metoden:

 • Trinn 1: Kjøp kryptovalutaen "ETH" på en veletablert kryptobørs, som f.eks. Coinbase, Binance eller FTX
 • Trinn 2: Lag din egen Metamask kryptolommebok
 • Trinn 3: Send din ETH fra din kryptobørs til din kryptolommebok
 • Trinn 4: Koble til og synkroniser kryptolommeboken med en NFT-markedsplass, f.eks. Opensea
 • Trinn 5: Kjøp en NFT på markedsplassen

Trinn 1: Kjøp kryptovalutaen ETH

For å komme inn i NFT-universet må du først gjøre deg kjent med et av de store nettverkene som støtter NFT-er og skaffe deg noe av kryptovalutaen for å kjøpe og selge NFT-er. I dag er det mest kjente og utbredte nettverket som støtter NFT-er i dag Ethereum-nettverket. Merk at Ethereum-nettverket delvis består av en blokkkjede; en slags desentralisert database hvor selve NFT-ene og informasjonen om hvem som eier dem lagres (se vår guide: “hva er en blokkjede?”), og en kryptovaluta som er den økonomiske motoren i nettverket. Ethereums blokkjede kalles ganske enkelt «Ethereum», mens kryptovalutaen kalles «Ether» og forkortes «ETH». For å foreta transaksjoner og samhandle med Ethereum-blokkjeden, for eksempel å kjøpe en NFT, må du derfor anskaffe ETH.

Så hvordan skaffer du deg kryptovaluta? Å kjøpe ETH og de fleste andre kryptovalutaer gjøres enklest ved å opprette en konto på en veletablert kryptobørs som Safello, Coinbase eller Binance som støtter kreditt- og debetkort. For dette formålet kan du tenke på disse kryptobørsene som valutavekslingstjenester for Web3 (se vår guide: Introduksjon til Web3).en konto på en av kryptobørsene og følg deretter instruksjonene for å kjøpe krypto, i dette tilfellet Ethereum-nettverkets ETH. Du velger hvor mye ETH du vil handle, men husk: bruk aldri mer enn du er villig til å tape. Du kan også sjekke ut hele listen over våre favoritt kryptobørser her (tilknyttet).

Trinn 2: Lag din egen kryptolommebok

Neste trinn er å lage en kryptolommebok. Det finnes mange forskjellige typer kryptolommebøker å velge mellom, inkludert maskinvareløsninger for å lagre dine digitale eiendeler offline. Sistnevnte er det sikreste alternativet, men de fleste starter likevel med en digital lommebokløsning med nettlagring; en såkalt «hot wallet». Den mest populære hot-lommeboken på Ethereum-nettverket i dag er MetaMask. MetaMask installeres enten som en utvidelse i nettleseren din eller på telefonen, men fungerer best og er tryggest å bruke med Google Chrome eller Brave Browser. Nedenfor er instruksjoner for hvordan du bruker MetaMask:

 • Besøk MetaMask-nettstedet og følg instruksjonene for å laste ned og installere lommeboken, enten i nettleseren din på datamaskinen eller på mobilen. Merk: Av sikkerhetsgrunner anbefales det generelt å kun bruke MetaMask i nettleseren på datamaskinen.

 • Klikk på MetaMask-logoen (en oransje rev) når den vises i nettleseren din, og lag passordet ditt.
 • I tillegg til passordet ditt tildeles du nå en såkalt "Secret Recovery Phrase", også kalt "Seed Phrase". Denne frøfrasen er en setning som består av 12 ord, og er, som navnet antyder, "frøet" til lommeboken din. Your Seed Phrase gir hvem som helst tilgang til å gjenskape passordet ditt, og kan brukes til å låse opp lommeboken hvis du for eksempel glemmer passordet ditt eller ønsker å installere Metamask som en mobilapp eller på en annen datamaskin. Derfor bør du lagre den på et veldig trygt sted. Det anbefales generelt å ikke skrive ut en Seed Phrase i ren tekst i noen form for digitalt program som «notater» eller e-post, da dette relativt lett kan hackes eller spres ved et uhell. I stedet anbefales det å bruke et fysisk medium, som f.eks. et stykke papir som oppbevares på et trygt sted der bare du vet at det eksisterer.
 • Nå er du ferdig!

Når du har installert Metamask , kan du bruke den til å koble til de fleste av de store NFT-markedsplassene og kryptovalutaer som ETH.

Siden krypto- og NFT-markedet fortsatt er relativt ungt, er det mye svindel der ute. Disse angrepene og svindelene kan være så forseggjorte og godt utført at selv vellykkede og erfarne NFT-samlere blir ofre for dem. Vær derfor ekstra forsiktig med kryptolommeboken din . og gi aldri passordet eller frøfrasen til noen, selv om de hevder å være «offisiell støtte» eller lignende. Et seriøst krypto- eller NFT-selskap ville aldri be deg om denne informasjonen!

Trinn 3: Send Ethereum til kryptolommeboken din

Hvis du har fulgt trinnene ovenfor med hell, har du nå installert en MetaMask- lommebok i nettleseren din. Det siste trinnet som gjenstår før du kan begynne å handle NFT-er er å koble til din MetaMask kryptolommebok til din valgte markedsplass og sende ETH fra kryptobørsen til din MetaMask. Da er det bare å sette i gang! Merk: Det er også mulig å kjøpe kryptovalutaen ETH direkte via MetaMask, men vi anbefaler ikke denne metoden da den er mye dyrere sammenlignet med handel på en kryptobørs som Binance.

Nedenfor er trinnene for å koble til MetaMask kryptolommebok til din valgte kryptobørs:

1. Logg inn på kryptobørsen. Finn deretter menyvalget "Send" eller "Ta ut". Dette tar deg til en side hvor du kan flytte eiendeler til andre lommebøker, som i dette tilfellet din eksterne MetaMask krypto lommebok.

2. Skriv inn mengden ETH du vil sende, og skriv deretter inn Metamask Ethereum-adressen din i feltet som er oppgitt. Du kan kopiere og lime inn denne adressen direkte fra MetaMask. Sjekk at adressen er riktig, lommebokadressen starter alltid med 0x).

3. Gå deretter inn i blokkjeden du skal utføre transaksjonen på. Pass på å velge riktig blokkjede, i dette tilfellet "Ethereum" / "ERC". Når du har valgt blokkjeden vil du se den såkalte «gassfee», som kort fortalt er gebyret for å implementere en transaksjon på blokkjeden.

4. Da er du klar til å klikke "send". Her må du kanskje godkjenne transaksjonen. Hvilket passord, kode eller annen verifiseringsmetode som brukes for å godkjenne transaksjoner på akkurat din kryptobørs kan variere mellom de ulike aktørene, men det gis ofte klare instruksjoner direkte i plattformen. Noen ganger er det ikke nødvendig med passord eller kode i det hele tatt.

MERK: noen kryptobørser som Coinbase og Binance har sine egne NFT-markedsplasser. Dersom NFT-ene du leter etter er på kryptobørsens egen NFT-markedsplass er det derfor ikke et must å bruke for eksempel MetaMask, men som tidligere nevnt anbefaler vi likevel å lage din egen uavhengige kryptolommebok for ikke å bli begrenset til deres rekkevidde.

Trinn 4: Koble lommeboken til en NFT-markedsplass

NFT-er handles på NFT markedsplasser. OpenSea er den desidert største markedsplassen for Ethereum NFT-er og opprettelse av en konto gjøres med bare noen få klikk. Slik gjør du:

Naviger til OpenSea.io. I øvre høyre hjørne vil du se et "lommebok ikon". Hvis du klikker på den, vises en liste over kryptolommebøker som støttes av markedsplassen. Velg MetaMask. Når du har valgt MetaMask, vises alternativet "connect with MetaMask". Klikk på "neste" og din OpenSea-profil opprettes automatisk. Inntil du har redigert profilen din og lagt til et bilde og et brukernavn, vil profilen din være under «uten navn» og kun inneholde Ethereum-adressen din. For de som ønsker er det mulighet for å legge til mer informasjon i profilen din, men siden OpenSea er en markedsplass er det ingen krav om å legge inn mer informasjon dersom du som mange andre ønsker å samle inn NFT-er anonymt.

Trinn 5: Kjøp en NFT på OpenSea

Krypto og Web3 er ikke kjent for å ha brukervennlige plattformer og apper, men OpenSea er et unntak. Nettstedet er veldig intuitivt og føles stort sett som et hvilket som helst e-handelsnettsted. Den eneste ulempen er at deres kundeservice er svært begrenset. Heldigvis er det usannsynlig at du trenger det.

Etter at du har bestemt deg for hvilken NFT du vil kjøpe, er det tre forskjellige måter å gå frem på:

 1. Direktekjøp
 2. Legg inn bud
 3. Delta i auksjon

Direktekjøp

innebærer å kjøpe NFT-er som er oppført av eierne til en fast pris som i OpenSea vanligvis er oppført i kryptovalutaen ETH. For å kjøpe en NFT trenger du bare å klikke på "kjøp nå" og følge trinnene etter det. Merk: Når du kjøper NFT-er til fast pris, må du betale en såkalt «gasfee» for at transaksjonen skal gjennomføres på blokkjeden. Transaksjonsgebyrer på Ethereum er ikke faste, men varierer med nettverksbelastningen, noe som kan gjøre det litt forvirrende for nybegynnere. MetaMask foreslår automatisk et beløp basert på gjeldende status for nettverket slik at du ikke trenger å beregne transaksjonsgebyret selv. Sørg for at du har nok ETH i lommeboken til å dekke både kostnaden for NFT-en du ønsker å kjøpe og transaksjonsgebyret i form av "gassfee" som kreves for å gjennomføre transaksjonen!

Legg inn bud

Dersom du ønsker å prute, kan du i stedet legge inn bud på NFT-en du ønsker å kjøpe. Hvis du legger inn et tilbud og selgeren aksepterer tilbudet, betaler han automatisk "gassavgiften", det vil si transaksjonsgebyret.

Delta i en auksjon

Noen selgere legger ut NFT-ene sine på auksjon i stedet for å be om en fast pris. Her er din eneste mulighet å legge inn et bud på en pris du synes er rettferdig. Vær imidlertid oppmerksom på at budet ditt må være minst 5 % høyere enn tidligere bud. Det høyeste budet vinner auksjonen så lenge det når dette minimumsbeløpet.

Merk: Det er også NFT-eiere som ikke viser NFT-ene sine for salg, men brukere har fortsatt muligheten til å by på dem.

Der går du! Hvis du har fulgt trinnene ovenfor, vil vi gratulere deg med din første NFT! Du kan nå klikke øverst til høyre for å se NFT-kjøpene dine. Husk: I motsetning til den tradisjonelle finansverdenen, er krypto ekstremt gjennomsiktig. Du kan faktisk velge å skjule NFT-ene dine på OpenSea-profilen din, men du kan aldri skjule dem fra Ethereum-adressen din, siden Ethereum-blokkjeden er offentlig. Du har nå tatt et første, men viktig steg inn i Web3, og vi er glade for å ha deg med på toget mot et mer desentralisert og rettferdig Internett.