Guider

Hvordan fungerer Mirror.xyz? Verdens første Web3-publiseringsverktøy

Liker du å skrive og lurer på hvordan du kan finansiere skrivingen din? Eller kanskje du ønsker å nå et nytt, globalt og teknologifokusert publikum? I denne artikkelen går vi gjennom en introduksjon til Web3-plattformen Mirror.xyz og hvordan du kan begynne å bruke Mirror i skrivingen din.
Hvordan fungerer Mirror.xyz? Verdens første Web3-publiseringsverktøy
Du leser:  
Hvordan fungerer Mirror.xyz? Verdens første Web3-publiseringsverktøy

Hva er Mirror?

Mirror er et blokkjedebasert publiseringsverktøy og medieplattform, lik Medium eller Substack, solid bygget på Web3-teknologi. Det betyr blant annet helt nye muligheter til å finansiere skrivingen din. På Mirror eier du selv det du publiserer, i motsetning til Web2-plattformer hvor plattformen i praksis eier og kontrollerer innholdet.

Det som gjør Mirror så kraftig er at de sømløst integrerer Web3-teknologier som NFT-er og kryptovalutaer direkte i et moderne og brukervennlig publiseringsverktøy, noe som gjør det betydelig mer brukervennlig enn mange andre Web3-plattformer. Alle kan logge på Mirror med Ethereum- lommebokadressen som brukernavn. Når du er logget inn, kan du abonnere på forfattere, lese og samle, og skrive og publisere dine egne artikler som NFT-er. Mirror har også innebygd funksjoner som gjør det veldig enkelt å lage, kjøre og delta i kryptobaserte crowdfunding-kampanjer direkte i plattformen.

Hvordan fungerer Mirror egentlig?

Mirror er åpent for alle og alle kan lese publisert materiale uten å opprette en konto. Hvis du derimot vil begynne å skrive eller abonnere på forfattere, må du logge inn med Ethereum-lommeboken din, f.eks. MetaMask. Nedenfor går vi gjennom hvordan du kan logge inn på plattformen og publisere et første innlegg.

Koble lommeboken til Mirror

For å skrive og legge ut et innlegg på Mirror, må du først logge på med Ethereum-lommeboken din. Dette gjør du ved å klikke på "besøk dashbord" i øvre høyre hjørne som på bildet under:

Deretter klikker du på "connect wallet" og signerer transaksjonen i lommeboken (den vanligste lommeboken på Ethereum-nettverket er MetaMask):

'

Publiser en artikkel

Godt pålogget med lommeboken din er du klar til å begynne å skrive og publisere innlegg. For å opprette en ny oppføring, naviger til "Oppføringer" på dashbordet og klikk deretter på "Opprett oppføring":

Gratulerer! Du har nå laget din første Mirror-artikkel. Nedenfor er en oversikt over hvordan du kan bruke plattformens Web3-verktøy for å ta skrivingen din til neste nivå.

Oversikt over Mirrors Web3-verktøy

På Mirror er det en rekke Web3-verktøy integrert direkte i plattformen:

  • Entry Editions - "mynt" artikkelen din som en NFT
  • Crowdfunding - finansier prosjektene dine ved hjelp av Web3-fellesskapet ditt
  • Splitter - belønn dine samarbeidspartnere eller doner til en sak
  • Media DAO's - skap og del verdier sammen med andre skapere

Nedenfor går vi gjennom verktøyene individuelt og hvordan du bruker dem.

Skrive NFT-er — lag NFT-er fra artiklene dine

. Det mest grunnleggende Web3-verktøyet som tilbys på Mirror er å lage eller "mine" artikler som såkalte "Writing NFTs". Dette er ganske enkelt en måte å konvertere Mirror-elementene dine til digitale eiendeler lagret på Ethereum-blokkjeden i form av NFT-er. Selve NFT-ene vises deretter som en visuell representasjon av artiklene dine, og inkluderer et forsidebilde samt metadata som tittel, beskrivelse, forfatter, lenke til artikkelen, etc.

Skrivende NFT-er lagres på Optimisme; et såkalt "L2-nettverk" til Ethereum-blokkjeden, som betyr at de er gratis å lage og billige for følgerne dine å samle inn (ca. 20 SEK med dagens ETH-pris) og vil være kompatible med å bli vist gjennom flere forskjellige nye Mirrors-funksjoner som "Samlinger" og "Leaderboards". Mer om disse funksjonene lenger ned i artikkelen.

Entry Editions - preg gjenstanden din som en NFT

Den neste funksjonen heter "Entry Editions" og gjør at du kan prege en gjenstand som en NFT, men nå i begrenset opplag og med en fast pris, noe som i bunn og grunn betyr at gjenstanden blir et samleobjekt . Entry Editions er priset på forskjellige nivåer for å la dedikerte supportere få noe verdifullt og unikt, mens andre lesere kan samle noe i mer tilgjengelige prisklasser. Prisen og forsyningen har tre nivåer:

  • Legendarisk - oppfrisket 5 utgaver av en vare til prisen av 1 ETH hver
  • Rare - oppfrisket 50 utgaver av en vare til prisen på 0,1 ETH hver
  • Vanlig - postfriske 500 utgaver av en vare til prisen på 0,01 ETH hver

Du kan også bruke royalties på inngangsutgavene dine, noe som betyr at du får en provisjon hver gang NFT selges videre etter den første auksjonen. Som med alle former for NFT-utgivelser, er nøkkelen til suksess et engasjert fellesskap. Her kommer Mirrors neste funksjon; Web3-abonnement, godt egnet:

Ny hos Mirror - Web3-abonnementer

I juli 2022 lanserte Mirror såkalte Web3-abonnementer. Denne nye funksjonen lar lesere abonnere på enhver Mirror-publikasjon med lommeboken og motta e-postvarsler når nytt innhold publiseres. For skapere åpner web3-abonnementer døren til å bygge et lommebokbasert fellesskap som kan brukes på tvers av web3.

For deg som skribent betyr dette at du får tilgang til lister over lommebokadressene som følger deg. Dette i motsetning til for eksempel e-postadresser, som har større risiko for å bli erstattet over tid og ofte flyter over av annet innhold. Dette gjør det mye enklere å engasjere og holde styr på fellesskapet ditt i Web3, ettersom brukerprofiler i Web3 vanligvis er anonyme.

Gjennom Web3-abonnementer kan du også direkte i Mirror bruke en rekke forskjellige funksjoner for å samhandle med følgerne dine:

  • Airdrops — send ut NFT-er til en liste over lommebokadresser
  • Tillatelsesliste — lag en liste over spesielt utvalgte lommebokadresser for å motta NFT-er
  • Utgivelsestoken - gated experiences - gi tilgang til opplevelser som kun er tilgjengelige for brukere som har NFT-ene dine.

Ved å ha tilgang til følgernes lommebokadresser på ett sted, vil det også være lettere for deg å analysere følgernes preferanser ved å bruke verktøy som Dune to bedre kunne skrive innhold for målgruppen din.

Vi synes Web3-abonnementer er interessant fordi det går inn i målrettet markedsføring i Web3, hvor informasjonskapsler og personopplysninger ellers holdes anonyme.

Crowdfunding-kampanjer på Mirror

I tillegg til funksjonene ovenfor har Mirror også integrert en funksjon som lar deg lage og støtte Crowdfunding-kampanjer direkte i plattformen. Tradisjonelle crowdfunding-kampanjer på plattformer som Indiegogo eller Kickstarter tilbyr ofte fysiske gjenstander i retur for finansiering. Med Mirrors Crowdfunding-funksjon blir leserne i stedet satt i stand til å støtte prosjekter gjennom Etherum-blokkjedens kryptovaluta ETH, mot digitale tokens. Med tokens får du på sin side eierskap i prosjektet hvis det går bra, i likhet med å eie aksjer i det.

I forbindelse med crowdfunding-funksjonen i Mirror er det også «Patron Podium»; en slags leaderboard-funksjon der dine største fans kan konkurrere om plasseringene som topp 3 supportere. Som en vanlig auksjon, er det en timer som når den utløper låser seg i setene til de største supporterne på den tiden. De som blir topp 3-supportere får en spesiell NFT som belønning. Disse NFT-ene kan bli svært verdifulle hvis et prosjekt går bra.

I dag er totalt 11016 ETH investert i prosjekter via Mirrors crowdfunding-plattform. I skrivende stund tilsvarer dette ca SEK 192,6 millioner med dagens (08.08.2022) ETH/SEK-kurs på SEK 17486 per ETH.

Dagens største og mest fremtredende crowdfunding-kampanje utført på Mirror ble opprettet for å finansiere en spillefilm for å lage en dokumentar om Ethereum-nettverket. Kampanjen samlet inn hele 1000 ETH på bare tre dager.

Her er instruksjoner for hvordan du bruker Mirrors crowdfunding-funksjon.

Splitter – belønn dine samarbeidspartnere eller bli belønnet

Gjennom splittfunksjonen kan du legge inn flere lommebokadresser for å dele inntekt, for eksempel hvis dere var flere skribenter som bidro til en artikkel. Du kan også legge inn lommebokadresser for f.eks. en veldedighet eller en DAO. På denne måten blir inntekten automatisk delt mellom dere. Ved å utvide nettverket ditt og hjelpe andre skribenter med å produsere innlegg, kan du tjene passiv inntekt ved å bli lagt til via splitter!

Media DAO'er - skap og del verdier sammen med andre skapere

Mirror's Media DAO'er er neste steg fra Splits. Gjennom Media DAOs funksjon samarbeider du virkelig med andre skapere, ved å binde deg økonomisk via en Ethereum smart kontrakt. Når du danner en Media DAO med noen andre, kan du gjøre alt sammen som du gjør som enkeltperson på Mirror. Med en Media DAO kan du også liste flere skribenter som "forfattere" av en artikkel.

Her kan du lese mer om Mirrors Media DAOs.

Vi håper denne veiledningen har hjulpet deg med å forstå hvordan Mirror fungerer og hvordan du kan begynne å skrive og finansiere prosjektene dine ved å bruke Mirror. Vi ønsker å gi deg noen av våre favorittartikler om Mirror som kan hjelpe deg å forstå Web3 enda bedre: