Guider

Hvordan selger jeg kunsten min som en NFT?

Det er på tide å selge kunsten din som en NFT. Vi gir deg en trinnvis oversikt over hvordan du laster opp, lagrer og selger kunst på blokkjeden. Høres det komplisert ut? Ikke bekymre deg, det er faktisk ganske enkelt!
Hvordan selger jeg kunsten min som en NFT?
Du leser:  
Hvordan selger jeg kunsten min som en NFT?

1. Lag en digital wallet

Hvis du ikke allerede har en digital wallet, er første steg å lage en. 

Vi anbefaler å bruke en digital wallet som er kompatibel med Etherum blockchain, siden Ethereum er valutaen som brukes mest for NFT-salg. Siden dette kan være første gang du laster opp og selger NFT-er, forstår vi at slike ting kan være vanskelig å vite - men ikke bekymre deg, vi har listet opp noen digitale walleter.

For den mindre erfarne NFT-artisten: Her er hvordan du installerer og bruker programvare walleten Metamask. Følg disse trinnene:

 1. Gå til Metamask.io (ved hjelp av Google Chrome)
 2. Trykk "Last ned" og legg den til Chrome som en utvidelse.
 3. Følg instruksjonene fra Metamask
 4. walleten din er konfigurert!

For den mer erfarne NFT-artisten: Sett opp en maskinvare wallet med Ledger. Ps Hvis du vil ha en Ledger, hold øynene åpne, vi slipper snart en kunngjøring du ikke vil gå glipp av!

Pro-tips: Du kan selge kunsten din med en annen valuta enn Ethereum, men siden Ethereum er den mest brukte valutaen, vil bruk av en annen sannsynligvis redusere sjansene dine for å selge kunsten din.

Merk: Å sette opp en wallet gjennom en børs kan medføre flere risikoer, som sett med FTX-kollapsen. I stedet anbefaler vi å lage en programvare wallet for nybegynnere eller maskinvare wallet for de mer erfarne.

2. Velg en markedsplass

Hvis dette er første gang du selger en NFT, kan det være litt av et triks å velge riktig markedsplass. Selv om du velger riktig vil øke sjansene dine for et vellykket salg. Så hvordan velger du markedsplassen for å selge din NFT?

Vi anbefaler OpenSea, Rarible eller SuperRare. Hvorfor anbefaler vi disse spesifikke? Ganske enkelt fordi disse markedsplassene tilbyr avanserte støtteseksjoner og ressurser for å hjelpe deg med å nå høyder!

Hvorfor OpenSea?

OpenSea er den største og mest etablerte markedsplassen for NFT-er på Ethereum-blokkjeden. Markedsplassen er vert for et bredt spekter av NFT-kategorier, alt fra samleobjekter til kunst, domenenavn og til og med virtuelle landområder.

 • Enkel å bruke markedsplass med raskt oppsett
 • Som en ikke-eksklusiv/ingen anmeldelses plattform kan du lage din NFT og begynne å selge umiddelbart.
 • Tre prisalternativer: 1) Fast pris, 2) Auksjon eller 3) Synkende noteringspris

Hvorfor Rarible?

Hos Rarible kan kunst selges som enkeltstykker eller som en del av en samling. I likhet med OpenSea tilbyr Rarible også en rekke NFT-kategorier. 

 • Tilbyr kuraterte samlinger
 • Ikke-eksklusiv plattform
 • Når den er oppført til Rarible, legges den automatisk til OpenSea samt
 • Støtter Ethereum, Flow og Tezos Blockchains

      +/- Transaksjonsgebyret utgjør totalt 5 %, og er som standard delt likt mellom selger og

            kjøper. Men hvis selgeren ønsker å gjøre NFT mer attraktiv for kjøperen,

kan den velge alternativet for å betale for de totale 5 % selv.

Hvorfor SuperRare?

SuperRare, som navnet antyder, er kun vert for spesifikke kunstverk. Det er en kuratert plattform, og for å selge kunsten din der, må du bli håndplukket.

 • Fokus på kvalitative enkeltutgaver NFT

      +/- Bare 1 % av alle NFT-artistsøkere er godkjente

 • Provisjonsavgift er 15 % av hvert salg

Vurder også eventuelle relaterte gassavgifter knyttet til markedsplassen du velger. Husk at noen markedsplasser er dyrere enn andre for å vise din NFT.

Mer: Det er imidlertid mange markedsplasser å velge mellom, la vår guide "The Biggest NFT Marketplaces 2022" hjelpe deg. Les den på ditt språk her: NFT.se | NFT.no | NFT.dk | NFT.fi.

Tips: Uansett hvilken markedsplass du velger, husk å sjekke hvilken kryptovaluta de støtter og om den er kompatibel med ditt valg av valuta (som Ethereum). 

3. Kjøp krypto

Det er ikke gratis å legge ut NFT-en din på en markedsplass, og du som artist må betale eventuelle korrelerte avgifter, for eksempel lytte- eller myntavgift. Slike avgifter vil bli betalt i valutaen som støttes på markedsplassen.

For eksempel, hvis du slår NFT-en din på OpenSea, vil kryptovalutaen som støttes være Ethereum. For å notere din NFT på OpenSea, trekkes et gebyr som deretter må betales i Ethereum. Derfor må du investere i noe Ethereum, for å dekke gebyrene, før du kan begynne å selge din egen kunst.

Kjøp krypto ved å bruke disse trinnene:

 1. Opprett en konto på en sentralisert kryptobørs (CEX), for eksempel Safello eller Coinmotion.
 2. Send krypto fra CEX til MetaMask-walleten din.
 3. Ferdig!

4. Koble Wallet til NFT Marketplace

Du er nå innlest for å koble din egen wallet til den markedsplassen du ønsker. Dette gjøres med bare noen få klikk, se hvordan du kobler din Meta Mask Wallet til OpenSea nedenfor:

5. Last opp filen (kunstverket)

På dette stadiet bør du ha satt opp din digitale wallet, lastet den med krypto og koblet den til valgt markedsplass. Nå er det på tide å laste opp kunsten din og ta deg enda ett skritt nærmere et faktisk salg. Prosessen er enkel og fungerer likt på tvers av alle markedsplasser. Siden OpenSea er anerkjent for å ha en av de enkleste prosessene, vil vi bruke dette som et eksempel:

 1. Klikk på 'Opprett'-fanen
 2. som tar deg til 'Opprett nytt element'-
 3. fil i de nødvendige detaljene

 1. Klikk på 'Last opp'

Pro-tips: Flere plattformer gir muligheten til å la artisten tjene royalties fra hvert fremtidige salg av deres NFT. Royaltyen kan variere fra 0 %, men ikke overstige 10 %.

Merk: Avhengig av ditt valg av oppføring av NFT, kan det hende du må betale gassavgifter. Slike avgifter kan variere avhengig av hvilket nettverk og kryptovaluta du har valgt å bruke. Du må kanskje også betale en såkalt "miniting fee", en avgift for å lage NFT på den aktuelle plattformen. Slike myntingavgifter kan variere avhengig av verdien av kryptovalutaen, som i likhet med enhver annen valutaverdi kan svinge avhengig av markedet.

6. Velg mellom fast eller auksjonspris

Du har nådd det siste trinnet i denne veiledningen, og det er på tide å velge hvordan du skal prise NFT. Du vil få to alternativer; 1; å auksjonere NFT, eller 2; angi en fast pris med en førstemann til mølla-policy.

Fordeler og ulemper Fast pris

Ved å bruke en fast pris vil det gi et umiddelbart og forutsigbart salg. Husk å prissette din NFT etter dens eksklusivitet og å sette en pris som dekker kostnadene dine.

Fordeler og ulemper Auksjonspris

En auksjonspris vil tillate deg å sette en reservepris, dvs. minimumsprisen du er villig til å selge din NFT for. Kjøpere vil da satse prisene mot hverandre, og presse kunstverket ditt til høyest mulig pris. Hvis reserveprisen ikke oppfylles i auksjonen, er det mer sannsynlig at kunstneren ikke får igjennom salget.

Med auksjoner som gir mindre forutsigbar avkastning enn faste priser, kan noen bli solgt til en høyere pris enn om de hadde vært notert med en fast pris, og andre til en lavere pris. Selv om dette kan være en glimrende strategi å bruke for noen artister, kan det for andre være utrolig vanskelig å lage en vellykket auksjon for andre.

Pro-tips: Vi anbefaler å prøve begge alternativene for ulike NFT-er for å se hvilket alternativ du som artist foretrekker og drar mest nytte av. Husk at markedet blir stadig mer konkurransedyktig og at du må rettferdiggjøre en høyere “gulvpris” med unik kunst, fordeler eller merverdi.

Gratulerer, du er nå en NFT-artist og kan lage kunst som vil vare i evigheten!