Guider

NFT-markedsplasser kjemper om kundene

OpenSea ryster opp NFT-verdenen med frivillige royaltyavgifter, møter konkurranse fra Blur og LooksRare.
NFT-markedsplasser kjemper om kundene
Du leser:  
NFT-markedsplasser kjemper om kundene

Forrige uke annonserte OpenSea nyheter som sjokkerte hele NFT-verdenen. De kunngjorde at de vil gjøre royaltyavgifter frivillige for kjøpere. Hva betyr det? Vel, de av oss som kjøper NFT-er på OpenSea kan velge om vi vil hedre artistens royalties eller ikke. Tidligere var det obligatorisk å betale en royaltyavgift fastsatt av artisten, vanligvis mellom 5 % og 10 %, hver gang du kjøpte en NFT på OpenSea.

Hvorfor gjorde OpenSea dette? Konkurransen har blitt stadig hardere det siste året, med lanseringen av nye desentraliserte markedsplasser som Blur og LooksRare. Blur og LooksRare har begge hatt frivillige royalties siden oktober 2022, og OpenSeas markedsandel har falt siden den gang. Forrige uke kom over 80 % av volumet fra markedsplasser med frivillige royalties. Det skal imidlertid bemerkes at Blur hadde sin airdrop forrige uke, og mengden tokens som ble luftdroppet var basert på hvor mye du hadde handlet på Blur, noe som betyr at vi har sett høyere handel enn vanlig på markedsplassen.

NFT artist FrakDegods om Opensea

Denne oppdateringen har fått svært blandede svar fra markedet. For skapere og artister er det åpenbart veldig triste nyheter, siden de sannsynligvis vil miste det store flertallet av royalties på NFT-er...

NFT-er i 2022 - ikke så ille som det så ut til

2022 var ikke et lett år for NFT-ere i media. Utallige ganger ble det skrevet at NFT-ere hadde dødd og boblen hadde sprukket. Ser man på tallene, tegner man imidlertid et annet bilde. Handelsvolumet til NFT-er falt litt i 2022, men antallet transaksjoner økte betydelig. Selv om prisene falt i gjennomsnitt i flere måneder i fjor, var det totale handelsvolumet nesten like høyt som i 2021.

Det skal imidlertid bemerkes at starten på 2022 var sterk for NFT-markedet, noe som gjorde at årssluttresultatet ble bedre enn det ville vært sammenlignet med tempoet vi så mot slutten av året. Markedet genererte rundt 24,7 milliarder dollar i handelsvolum i 2022. Det er en nedgang på -1,6 % fra 25,1 milliarder dollar i 2021.

OpenSea fortsatte å være den ledende markedsplassen for NFT-handel, men flere nye desentraliserte konkurrenter har dukket opp, mens gamle har forsvunnet. Nedenfor ser vi en visualisering av verdien av ulike markedsplasser. Siden begynnelsen av 2022 har Foundation, SuperRare og Raribles markedsandeler nesten forsvunnet.

OpenSea.io

Denne listen ville ikke vært komplett uten OpenSea, den største NFT-markedsplassen der ute. OpenSea ble grunnlagt i 2017 av Devin Finzer og Alex Atallah og har blitt støttet av Andreessen Horowitz og Y-Combinator. OpenSea er fortsatt den største markedsplassen der ute. Data fra Glassnode viser imidlertid at OpenSeas markedsandel falt fra 50 % i januar 2022 til 33 % ved slutten av året. Tilsvarende gikk antallet transaksjoner på OpenSea ned gjennom året, noe som indikerer en volumnedgang på 25 % ved slutten av året.

Plattformen er kjent for sin brukervennlighet, og det er et intuitivt sted å begynne å samle inn NFT-er. Men det siste året har OpenSea fått mye kritikk for sin sentraliserte kontroll. Desentralisering er den viktigste komponenten i Web3, så hvorfor er den største markedsplassen for det meste sentralisert? Forrige uke, for eksempel, så vi svenske AnotherBlock bli suspendert fra OpenSea fordi deres NFT-er inneholdt en lovet omsetning...

LooksRare.org

LooksRare har et konsekvent transaksjonsgebyr på 2 % på alle handler som skjer. Markedsplassen fungerer på en slik måte at alle transaksjonsgebyrer fordeles mellom $LOOKS-aktører. Som kunde kan du også tjene $LOOKS ved å handle utvalgte NFT-er.

I likhet med OpenSea er brukeropplevelsen relativt intuitiv, og som en nykommer på NFT-markedet tilbyr LooksRare en brukervennlig introduksjon til både NFT-handel og staking.

Legg merke til at når vi sier "brukervennlig", mener vi i Web3-standarder... det gjenstår fortsatt mye arbeid i produktutviklingen for å oppnå brukervennlighet for alle.

Blur.io

Blur er det nyeste tilskuddet til landskapet til NFT-markedsplasser og har hatt et skikkelig forsprang siden oktober 2022. Markedsplassen ble grunnlagt av en foreløpig anonym person kjent som PacmanBlur.

Blur er rettet mot profesjonelle NFT-handlere. Blur er den raskeste NFT-markedsplassen, med oppdateringer hvert fjerde sekund. Dette kan være mindre interessant for de som bare ønsker å samle inn NFT-er, men kan være viktig for noen som aktivt handler og spekulerer med NFT-er.

Blur har ingen transaksjonsgebyrer, noe som har tiltrukket seg mange brukere. Markedsplassen tilbyr opprettholdt royalty for skapere og er designet for å raskt veilede brukere inn i web3-kulturen.

Selskapet samlet inn 14 millioner dollar i investeringer fra flere profiler i NFT-verdenen, som Punk6529,  Cozomo de Medici och Paradigm.

Andre markedsplasser

I vår guide til de mest etablerte markedsplassene fra 2021 inkluderte vi markedsplasser som Foundation, Rarible, SuperRare og Nifty Gateway på listen vår. For tiden ser markedsandeler litt annerledes ut, og alternative markedsplasser til OpenSea har blitt irrelevante takket være nye desentraliserte varianter med alternative royalties...

Rarible om royalties

Det blir interessant å se om OpenSeas nye frivillige royaltyoppdatering vil tiltrekke brukere tilbake til markedsplasser som Rarible og SuperRare.

Nifty Gateway

Nifty Gateway klarte ikke å utnytte viktige trender og mistet sin dominans ved ikke å spesialisere seg eller tilby en god brukeropplevelse.

Plattformen klarte ikke å fokusere på kredittkortkjøp, som er bra for detaljhandel og kuraterte drops med artister og kjendiser, som forsvant fullstendig etter markedsnedgangen våren 2022.

Andre plattformer som OpenSea, som viser nesten alt, tilbyr en enkel brukeropplevelse og utvider tilbudene sine til kjeder utenfor Ethereum, og tar enkelt markedsandeler fra Nifty Gateway."

Konklusjon

Konklusjonen er at NFT-markedet er svært konkurransedyktig, og markedsandeler er en viktig faktor for å bestemme (nær sikt) suksess. Til tross for at OpenSea har mistet noen av sine markedsandeler, er det fortsatt den dominerende NFT-markedsplassen. Konkurransen har imidlertid økt, med nye desentraliserte markedsplasser som Blur og LooksRare.

OpenSeas nylige kunngjøring om frivillige royaltyavgifter har blitt møtt med blandede reaksjoner, med artister og skapere som har tapt på royalty. NFT-markedet hadde et robust handelsvolum i 2022, selv om årsresultatet ble bedre enn forventet på grunn av en sterk start på året. Det er også viktig å merke seg at starten på 2022 var sterk for NFT-markedet, noe som betyr at årssluttresultatet ble bedre enn det ville vært sammenlignet med tempoet vi så mot slutten av året.

Andre markedsplasser som ble etablert i 2021, som Foundation, SuperRare og Rarible, har tapt markedsandeler til nyere desentraliserte markedsplasser med alternative royalties.

Det gjenstår å se om OpenSeas nye oppdatering vil tiltrekke brukere tilbake til disse markedsplassene. Generelt fortsetter NFT-markedet å utvikle seg raskt, og det er spennende å se nye markedsplasser og trender dukke opp.