Guider

Opp som en $SOL og ned som en pannekake - STEPNs reise så langt

Move-to-earn (m2e)-appen STEPN var hete nyheter i Web3-området våren 2022. I denne artikkelen skal vi ta en titt på STEPNs historie, hvordan det ser ut for dem i dag og hvordan fremtiden ser ut.
Opp som en $SOL og ned som en pannekake - STEPNs reise så langt
Du leser:  
Opp som en $SOL og ned som en pannekake - STEPNs reise så langt

Hva er STEPN?

STEPN er en m2e-app som ønsker å inspirere folk til å leve sunnere liv og redusere CO2 -utslipp ved å belønne brukere for trinnene de tar hver dag. Det gjør dem med sin egen krypto $GST. Appen fungerer altså som Nike Run Club eller Strava, men har en opptjeningsfunksjon hvor du får tokens for stegene du tar på løpeturen eller turen.

Hvordan fungerer spillet?

For å tjene $GST for trinnene dine, må du kjøpe NFT-joggeskoene du bruker i spillet. Jo flere NFT joggesko du eier, jo mer kan du tjene hver dag. Du kan enten kjøpe sko direkte fra STEPNs egen markedsplass eller bruke to par sko for å lage et tredje par gjennom en såkalt «breeding»-funksjon. For å "avle" må du bruke en viss prosentandel av $GST og $GMT tokens, deres "governance" token (les mer om deres tokens under tokenomics).

Hvordan det hele begynte

STEPN ble grunnlagt i august 2021 av Jerry Huang og Yawn Rong gjennom det australske selskapet FindSatoshi Lab. Noen måneder senere i oktober 2021 var STEPN et av vinnerprosjektene innen GameFi på Solana Ignition Hackathon. I november 2021 kom en privat beta-testing ut, og i desember 2021 ble STEPN åpnet for publikum på Solana-blokkjeden. Dette betydde at hvem som helst kunne laste ned appen på Appstore eller Google Play Store og begynne å spille!

Godt å vite: når STEPN lanserer applikasjonen sin på en blokkjede, kaller de det et nytt "rike". Når vi viser til f.eks. Solana realm eller APE realm, vi mener applikasjonen som ble lansert på den blokkjeden.

STEG begynner å ta av

Etter lanseringen av Solana-riket i januar 2022, tok STEPN inn 5 000 000 dollar i investeringer fra noen av de største risikokapitalfirmaene innen krypto. Blant annet investerte Sequoia Capital, Folius Ventures, Alameda Research, Solana Ventures og flere. På dette stadiet var bare $GST-tokenet ute på markedet, og vi mangler dessverre brukerdata for denne perioden. Det totale beløpet på $GST var da ca. 550 000 stykker og prisen var mellom $1,5-$3.

I februar-mars 2022 begynner STEPN virkelig å ta av, og du kan se det dukker opp på Twitter, YouTube og Decrypt.  Det er også i mars 2022 at $GMT blir preget og kommer på markedet.

Gode ​​tider

$GST på Solana går fra $3 til $6,5 og $GMT fra $0,15 til $3,30 fra mars til mai 2022. Mai kommer til å bli en veldig god måned for STEPN, og antallet brukere går fra 22 000 til 447 179.

Deponerer brukere på Solana-blokkjeden i STEPN-kreditt til 0xpineapple på Dune Analytics

Nå begynte imidlertid ting å snu for Solana- riket. I slutten av mai kunngjorde STEPN at de vil avslutte sin virksomhet i Kina på grunn av den kinesiske regjeringens nye policy for GPS-sporingsdata. Allerede i mai kunne du se store salg av $GST-tokenet da gamle brukere innså fortjenesten sin drevet av FOMO og den store hypen. Da nyhetene om Kina spredte seg, falt $GST ytterligere, ned til $0,2 i begynnelsen av juni. Dette korrelerte også med $LUNA-floken som sjokkerte hele markedet i slutten av mai.

STEPN på BSC og Ethereum (APE-riket)

STEPN har i dag lansert sin applikasjon på tre forskjellige blokkkjeder: Solana, BSC og APE (Ethereum). Disse forskjellige lanseringene kaller STEPN "riker". BSC-riket gikk live i slutten av mai og en $GST på BSC var da verdt rungende $21,9. I dag handles BSC $GST for snaue $0,06 mens $GST i APE-riket som ble lansert 28. juli 2022 handles til $0,5.

Det har vært uklart hvordan disse rikene ikke vil kannibalisere hverandre mens STEPN har mottatt mye kritikk for å komplisere spillet i stedet for å fokusere på UX og bærekraftig tokenomics.

 

Tokenomics

STEPN har to forskjellige kryptovalutaer: Green Satoshi Token $GST og Green Metaverse Token $GMT. $GST er det du tjener i spillet, og det er en endeløs tilførsel av tokens for det mens $GMT er deres såkalte "governance"-token. Et governance-token er et token du kan bruke til å stemme på en kryptoprotokolls styring. I STEPNs tilfelle ser imidlertid styringstoken ut til å være mer et buzzword fordi $GMT ikke gir deg noen kontroll over styringen av protokollen.

I likhet med applikasjonen eksisterer $GST på tre forskjellige blokkkjeder: Solana, BSC og Ethereum. I den første distribusjonen av $GMT ble 16,3% av totale tokens distribuert til "privat salg" som kan tolkes som investorer. Hele markedsverdien av $GMT i dag (05/08/2022) er rundt $5,56 milliarder dollar, noe som ville bety at investeringen på $5 millioner nå er verdt rundt $900 millioner!

Det er imidlertid en hake, nemlig «vesting». Begrepet «vesting» kommer fra aksjeverdenen og betyr at tokens «låses inne» og fordeles over tid. Har du f.eks. en lineær opptjeningsperiode på 3 år, tokens deles ut månedlig i tre år til du har mottatt alle dine tokens. I STEPNs tilfelle varer opptjeningsperioden for investorer til februar 2026 med den første token-utgivelsen i februar 2023.

Problemet med STEPN

Mens STEPN er et utmerket forsøk på å bruke blokkjedeteknologi i folks hverdag og prøve å inspirere til en sunnere livsstil, er det et visst problem angående bærekraftig utvikling i symbolprisen. Så lenge verdien av $GST drives av flere brukere som kommer inn og bruker $GST for å oppgradere skoene sine slik at de kan tjene enda mer $GST, vil det bety at alle på et tidspunkt selger $GST i stedet for å bruke det til å oppgradere skoene sine og tjene mer. Å nå dette punktet vil resultere i at nettoomsetningen går ned til null med mindre en ny person blir med i spillet. For å demonstrere hva jeg mener, kan vi se på grafene nedenfor som viser prisutviklingen til alle tre forskjellige rikene $GST fra lansering til i dag (23/08/2022):

GST på Solana fra CoinMarketCap.com

GST på BSC fra CoinMarketCap. com

GST på Ethereum fra CoinMarketCap.com

Grafene viser en sterk negativ trend og spørsmålet er hva STEPN vil gjøre videre og hvordan de vil prøve å redde $GST. Uansett synes vi at STEPN er et eksempel på en fremtidsrettet måte å anvende blokkjedeteknologi på i folks hverdag, men det kreves mer utvikling på feltet for å finne bærekraftige modeller.

STEPN vil være vertskap for en AMA med @Ladyofcrypto1 på Twitter i nær fremtid for de som er interessert i å lære mer om hva som skjer på STEPN! 

Full avsløring: Jeg har personlig investert i STEPN og eier NFT-er samt tokens (til venstre holder posen).