Guider

Hva er egentligen en NFT?

I denne artikkelen skal vi på en enkel måte gå gjennom hva en NFT er, hvorfor de er viktige å forstå og hvordan de kan brukes både i dag og i fremtiden.
Hva er egentligen en NFT?
Du leser:  
Hva er egentligen en NFT?

Hva er en NFT?

En NFT eller Non-Fungible Token (ikke-fungible token) har dukket opp mer eller mindre overalt det siste året. Det kan dreie seg om alt fra kunst, musikk, mote eller tilgang til en personlig oppskrift skrevet av din favorittkokk som du nå har muligheten til å eie i form av en digital ressurs.

En NFT eller Non-Fungible Token er en unik digital eiendel hvis eierskap spores på en blokkjede.

Begrepet ikke-fungibel kan være vanskelig å forstå ettersom vi sjelden bruker fungibilitet når vi snakker om fysiske objekter. Men man kan si at ikke-fungibel er det samme som ikke-byttbar. Se for deg følgende scenario hvor du nettopp har handlet og ønsker å få 1 NOK tilbake i bytte. Du vil ikke be kassereren om en spesiell krone, men nøye deg med den du får. Det avgjør derfor for deg hvilken krone kassereren gir deg, for alle én krone er like mye verdt – med andre ord er disse kronene utskiftbare.

En NFT, på den annen side, er en digital eiendel kryptert på en blokkjede og er ikke-fungibel takket være dens unike kode og identifiserende informasjon registrert i smarte kontrakter. Denne unike koden brukes som bevis på eierskap som ikke kan tukles med. En NFT er opprettet (preget) gjennom en smart kontrakt av et digitalt objekt som kan representere både digitale og fysiske objekter.

De fleste NFT-er er opprettet og handlet på Ethereum-blokkjeden, men i praksis kan NFT-er opprettes på enhver blokkjede som støtter smarte kontrakter.

Digitalt eierskap

NFT-er regnes som en grunnleggende byggestein i Web3, ettersom digitalt eierskap antas å være nøkkelen til fremtiden til Internett. For å forstå det hele bedre, må vi se på utviklingen av internett i tre stadier. I Web1 var flertallet av brukerne passive forbrukere som "lest" eksisterende innhold som stort sett var statisk. Web2, der vi er i dag, har vært fokusert på samspillet mellom brukere og informasjon hvor du nå ikke bare kan lese, men “lese og skrive”, med andre ord lage ditt eget innhold. I Web3 legger du til muligheten for digitalt eierskap og resultatet blir “les, skriv og eie”. Det er da NFT-er blir viktige fordi du ved hjelp av disse kan bevise og utøve eierrettigheter over digitale eiendeler på en enkel måte. Du har dermed mulighet til å f.eks. eie dine egne data og innhold som du lager, for eksempel bilder du laster opp til forskjellige plattformer, i stedet for at plattformen eier det.

Hva er interessant med NFT-er?

Alle kan lage, eie og handle NFT-er. Denne teknologien bygger grunnlaget for nye og mer effektive systemer ettersom det ikke er behov for mellomleddene som kreves i mer tradisjonelle kommersielle og finansielle systemer. I de tradisjonelle systemene er all handel basert på tillit blant mennesker, og mellommenn er pålagt å gjennomføre transaksjoner. Når du for eksempel kjøper aksjer fra en aksjemegler, har vedkommende på sin side å gjøre med en investeringsbank, og i musikkverdenen betaler du Spotify som så betaler et plateselskap som igjen betaler artisten du har hørt på.

Det er også muligheter for å demokratisere investeringer ved hjelp av NFT-er hvis du konverterer den fysiske eiendelen til en digital eiendel. Eiendeler som fast eiendom kan da deles i mindre deler. Det er mye lettere å dele en digital eiendom mellom flere eiere enn en fysisk. Dette konseptet trenger ikke, og vil ikke, være begrenset til eiendom; det kan gjelde andre eiendeler, for eksempel kunstverk eller musikk. Et maleri trenger derfor ikke kun ha én eier. Den digitale ekvivalenten til det fysiske maleriet kan ha flere eiere, hver ansvarlig for en del av maleriet.

Et annet eksempel på medeierskap aktivert av NFT-er er musikk. Svensk anotherblock lar hvem som helst bli sammen med andre og medeie favorittmusikken sin. Hver gang sangen spilles, vil du som eier sangen tjene royalties. Slike ordninger kan øke verdien, inntektene og fremfor alt gjøre kunst og musikk mer tilgjengelig for oss alle.

Bilde: anotherblock

NFT-er og kunst

En av de største grunnene til å eie NFT-kunst er mulighetene det skaper for kunstnerne. NFT-er har revolusjonert salg av kunst for digitale kunstnere ettersom kjøpere kan bevise at de faktisk eier objektet, noe som ikke var mulig på samme måte før. Videre kan kunsten selges direkte til kjøperne uten mellomledd, dette gjør at kunstnerne kan tjene mer penger og dermed leve av kunsten sin. Det er også muligheter for å lage smarte kontrakter som gjør at de kan tjene royalties (f.eks. 10 % på alle fremtidige salg).

Digital kunst vil mest sannsynlig vokse i popularitet i forbindelse med utviklingen av Metaverse, en virtuell ekvivalent til virkeligheten. Akkurat som vi ønsker å vise frem kunst i hjemmene våre som viser det vi synes er vakkert eller i noen tilfeller at vi har råd til helt unike (og dyre) malerier, er det spådd at du vil ønske å gjøre det samme i hjemmet ditt i Metaversum.

NFT-er og spill

Et bruksområde for NFT-er i spillverdenen som har vokst seg stort og som mange tror vil vokse videre, er skin og gjenstander i spillet. En skin er utseendet til en karakter eller gjenstand i et spill. I de fleste populære spillene kan du bytte skins til figurene dine – den ene dagen vil du kanskje ha rosa klær og grønt hår, mens du neste dag vil ha et helt unikt skin som selges for tusenvis av kroner. Som oftest når du kjøper et skin i et spill kan du ikke overføre det til et annet spill, noe som begrenser nytten. Men hvis du konverterer skins til NFT-er, trenger du ikke ha 10 skins i hvert eneste spill du spiller, men kan ha 10 skins som du flytter mellom forskjellige spill. Handelen med skins er en del av et marked verdsatt til 50 milliarder dollar. Markedet forventes å fortsette å vokse og potensialet er enormt. Trenden vil ha stor innvirkning på hvordan spill og skins utvikler seg fremover.

Hvorfor skulle man ønske å eie NFT-er

Et samleobjekt får sin verdi av flere forskjellige grunner, det kan knyttes til dets historie og kulturelle verdier, deres korte eksistens og sjeldenhet eller til og med fordi de har en spesiell trykkfeil! Et eksempel på samleobjekter er frimerker og verdens dyreste frimerke, British Guyana 1c Magenta er verdsatt til €9 millioner takket være dets sjeldenhet og symbolikk. Et annet eksempel er pokemonkort og hockeykort som du samler og bytter med vennene dine.

NFT-er har blitt populære samleobjekter det siste året og kan faktisk sees på som digitale ekvivalenter til tradisjonelle samleobjekter som frimerker eller hockeykort.

Mange av de første NFT-samlingene som ble til og dermed har historisk betydning, f.eks. CryptoPunks selges i dag for store summer.

Vi får mange spørsmål om hvorfor du vil bruke penger på NFT-er som samleobjekter når du bare kan ta et skjermbilde av det. Det er selvsagt opp til alle og for mange er det nok å vite at de eier akkurat den gjenstanden, selv om alle har tilgang til den.

For noen mennesker er NFT-er en måte å investere på hvor man spekulerer i verdien av den spesifikke NFT-en og tror at det vil bli en verdiøkning. I 2021 hørte vi ofte om folk som tjente store penger på å kjøpe og selge NFT-er, men markedet er volatilt og mye tyder på at det er vanskeligere å tjene raske penger på NFT-er i dag. Når det er sagt, selger noen NFT for utrolige summer, f.eks. under World of Women som ble solgt for $615.9K.

Bilde: World of Women #9248

En av de største grunnene til å ønske å eie en viss NFT er at den NFT kommer med spesielle verktøy. Blant de mest populære verktøyene der ute er prosjekter som tilbyr et sterkt sosialt fellesskap. Det kan være at du får bestemme fremtiden for prosjektet, delta på arrangementer eller kjøpe eksklusive varer – noe som kun er tilgjengelig for de som eier NFT-er i prosjektet. Ettersom mange NFT-prosjekter er fokusert på spesifikke temaer, gjør det det mulig å finne andre med samme interesser og blir dermed en måte å vise sin identitet. Et spennende prosjekt å følge med på som fokuserer mye på den sosiale delen er det svenske NFT-prosjektet World of Alidia, som ønsker å se flere kvinner i Web3 og planlegger å starte et fysisk knutepunkt for medlemmene deres.

Bilde: World of Alidia NFT- konstverk

Bruken av NFT-er er bare i sin spede begynnelse og for mange kan det virke som NFT-er bare er digitale bilder av aper som selges for millioner av kroner. Vi håper at du etter å ha lest denne artikkelen har fått et mer nyansert bilde av hva en NFT er og kan være.

Som nevnt tidligere, muliggjør NFT en enkel måte å verifisere digitalt eierskap på, noe vi i NORN synes er ekstremt spennende. Akkurat som du eier fysiske objekter for å vise din identitet, hva du synes er viktig og verdi, med NFT-er kan du gjøre det samme i den digitale verden og etter hvert som Metaverset vil utvikle seg, vil også det "digitale selvet" bli viktigere. Vi i NORN tror at NFT også vil ha innvirkning på næringslivet og samfunnet for øvrig, hvor du vil se nye økonomiske modeller utvikles. Bare tenk tilbake på de store endringene som skjedde i forbindelse med Web2. Plutselig kunne man kjøpe klær på nett, noe som skapte helt nye konkurrenter og betingelser for de fleste bedrifter. Vi brukte tid på å snakke med fremmede fra hele verden da sosiale medier ble lansert.

Vi gleder oss til å følge reisen sammen med dere lesere!